A Penthouse that Defies TriBeCa’s Limitations

If you’re considering of residing in a kind of charming 19th century brick buildings in TriBeCa, first think about the downsides. The gentle drifting by the back and front home windows most likely gained’t penetrate to the middle. Nor are you prone to discover an emotionally uplifting double-height area wherever on the premises. There could be greenery on a roof deck, however will it’s lush? Will it cascade? And will you uncover that the house rises on and on, like the additional rooms in your desires?

Well, sure, if it’s the penthouse at 13 Jay Street — reworked by its house owners, Cary Paik, an architect who owns a design-build agency in Manhattan, and, Esther Lee, the worldwide chief advertising officer at MetLife.

In 2012, the couple purchased the fifth ground condo within the 1887 Romanesque Revival constructing, and added two flooring above it. Using 24 foot-long coronary heart pine beams salvaged from the unique roof as cladding, they constructed an summary rectangular tree trunk that rises by the cutout first stage of the addition and is the house’s poetic core. Above that could be a pavilion with a kitchen and eating space that flows into outside areas on both finish. On prime of that could be a roof terrace.

The four,700 square-foot property, which has three bedrooms, 4 full bogs, two half-bathrooms and 1,600 toes of out of doors area, is available on the market for $13.5 million, with a month-to-month house owner’s price of $three,869. Sophie Ravet and Mike Lubin of Brown Harris Stevens are the itemizing brokers.

Mr. Paik and Ms. Lee are each American-born descendants of vital Korean households. Mr. Paik can hint his again 26 generations to students who helped formulate the Korean Hangul alphabet, whereas one in all Ms. Lee’s forebears was a frontrunner within the early 20th century Korean independence motion. A wall of their residence shows calligraphy courting again 500 years, lovely time-stained leaves with language dripping down like rain.

But it was structure that introduced the pair collectively, when round 2006, Ms. Lee employed Mr. Paik to renovate her SoHo loft. And it’s temper, not heritage trophies, that defines this penthouse — a rigorously thought out, effortless-seeming bastion of tranquillity.

The Henrybuilt kitchen has a eating desk constructed from salvaged coronary heart pine. The glass wall is a guillotine window that rises to provide entry to one in all two outside terraces on this stage.Credit scoreBrown Harris Stevens

Leading a customer by the house, Mr. Paik, who’s soft-spoken and radiates calm in his very being, talked about the necessity to remove distractions like litter, sharp edges, grating colours and erupting unnecessarily from surfaces. Pointing to the bathe management within the grasp lavatory, he described the great thing about “strolling in and pulling one knob; that’s it.”

Design’s mission, he says, is to “cut back our stress by decreasing the quantity of selections we have now to make.” (Ms. Lee did confide that she generally misses having a sprayer hooked up to the kitchen sink, however was on board with chucking a crimson leather-based armchair the couple discovered jarring.)

Nature, included symbolically, actually and with nice finesse, provides to the phantasm that you just’re removed from the city scrum. And but, this isn’t a California trendy ranch that lets you slide open the glass doorways to odor the eucalyptus, however a lean former industrial constructing hemmed in by its neighbors.

At the doorway, daylight floats in from the entrance home windows and a slice of cutaway ceiling, whereas a branchlike gentle fixture by the Canadian firm Bocci stretches throughout the room. The oak flooring, by Scheucher, of Austria, are blond, the partitions a paler shade of cream that subtly adjustments coloration and texture when the floor shifts to concrete. One artwork wall is arrayed with dried, bleached slices of wooden. “We gravitated to them,” Ms. Lee stated, “however curiously simply now put it collectively that they’re a type of tree.”

Toward the middle of the condo, the two-story “trunk” rises by the pierced higher stage like a Bunyan-sized sq. pine, and lightweight flows down from a chandelier by the designer David Weeks, who was a classmate of Mr. Paik’s at Rhode Island School of Design. The trunk is each a chimney (a wood-burning fire is embedded within the front-facing aspect) and a partition. It accommodates a few bogs on this ground as properly. Behind it’s a pair of bedrooms, one for company and the opposite utilized by the couple’s 13 year-old son, Tyler.

The higher roof deck affords spectacular views of decrease Manhattan.Credit scoreBrown Harris Stevens

The first stage of the addition belongs to the couple. At the entrance, steel-framed glass partitions outline a house workplace and a sitting room the place they like to observe motion pictures and eat takeout. The master suite suite is on the again. The stable rear wall blocks views of a close-by constructing, however the couple can lie in mattress and look by a strip of Velux home windows set on the fringe of the ceiling that reveals a vista of rooftop ivy and sky. Bedside controls open and shut the panes.

The subsequent flight up is the primary social area, with its 16-foot lengthy Henrybuilt walnut kitchen with Fisher & Paykel home equipment; its eating desk made with leftover rooftop pine boards that seats 16 in Hans Wegner CH20 chairs; its Bang and Olufsen walnut audio system warbling Patsy Cline and Prince (factors off in case you guessed woo-woo spa music).

A Panoramah guillotine window on the entrance wall lifts robotically to evaporate the border with a small outside terrace coated in mushy faux grass. At the opposite finish of the room is a sitting space subsequent to a wall with a fuel fire, and past that a big terrace with outside seating and eating areas and killer downtown views.

The discreet summit of this intervention is a roof terrace with a sophisticated ipe wooden deck cradled by ivy-covered ipe fencing and pots of shrubs.

And the house owners are leaving as a result of, “We’re type of craving to have just a little bit more room and views and just a little bit extra peace,” Ms. Lee stated. (P.S.: Tyler might be beginning highschool in Westchester.)

For weekly e-mail updates on residential actual property information, join right here. Follow us on Twitter: @nytrealestate.

You may also like...